Rozpredaj štátneho majetku je neprípustný!

17.10.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) vyjadruje počudovanie nad plánmi Vlády SR predať 49-percentný podiel akcií Slovak Telekomu (ST). Argument, že financie z predaja by sa mali použiť prednostne na zníženie štátneho dlhu, neobstojí a je krátkozraký.
SNS neustále upozorňuje, že predaj podnikov so štátnou účasťou zahraničným skupinám oberá Slovenskú republiku o zisky, ktoré tieto skupiny odvádzajú do zahraničia, a to v takmer takej výške, akú má slovenský rozpočet. Peniaze by sa dali využiť účelnejšie na investovanie v Slovenskej republike.
Minister financií Peter Kažmír tvrdí, že ,,výnosy z predaja minoritného 49-percentného podielu SR v spoločnosti Slovak Telekom a. s. by sa mali prednostne použiť na zníženie štátneho dlhu“. Na druhej strane a pri inej príležitosti tvrdí, že pri znížení rozpočtového deficitu pod požadované 3 percentá ,,pomôžu najmä vyššie dividendy od podnikov, v ktorých má štát účasť!.“
Tieto dve tvrdenia si navzájom odporujú a stačí obyčajný sedliacky rozum, aby v nich zistil absenciu logiky. Ak štát predá takmer polovičný podiel v prosperujúcom podniku, získa síce jednorázovo financie na zníženie štátneho dlhu. Na druhej strane – ak si podiel v prosperujúcom podniku ponechá, bude dostávať dividendy, ktoré v prípade predaja zahraničnému záujemcovi alebo finančnej skupine zostanú v cudzích rukách. Štát príde o výnosy, ktoré získava vo forme dividend. Miliónové až miliardové výnosy by mohli v nasledujúcich rokoch Slovensku finančne pomôcť. Namiesto toho chce vláda jednorazovo znížiť dlh, pritom neprijala systémové opatrenia na jeho postupné znižovanie. Vláda síce zapláta jednu dieru, ale iné diery – alebo aj už zaplátaná
diera – sa však budú ďalej zväčšovať.
SNS žiada vládu, aby zastavila kroky na predaj Slovak Telekomu do cudzích rúk a radšej prijala opatrenia na zastavenie plytvanie s verejnými financiami, kde sú ešte značné rezervy, aby prestala mrhať verejnými prostriedkami vo forme netransparentných a predražených tendrov.

Andrej Danko
Predseda SNS
 

Vyberte región